DJI_0613

SATUMEREN KENNEL

28.12

 

Kävimme Pertun kanssa parina päivänä Auran kanssa metsässä, kyllä se harmittaa jo koirankin puolesta, kun ajo ei kulje ja sama syy jatkuvasti, ensimmäinen paluuperä kun tulee, niin siihen se loppuu se järki, ensin vatkataan vähän lähempänä paluuperää ainoastaan jäljellä, ei hyppyäkään sivulle, sitten mennään pesälle asti enemmän ja vähemmän haukkuen, siellä ihmetellään joskus parikin tuntia pahimmillaan haukahtaen silloin tällöin, jos näytät syrjähypyn, taas mennään ja sama toistuu, jos viet koiran autolla suoraan tuoreimmille jäljille, niin sama toistuu kohta ja sitten mennään haukahdellen ihan alkuun asti ja kohta tullaan takaisin ja jne., onhan koira toki nuori, mutta jotenkin ei jaksa enää odottaa uuden rodun kanssa montaa vuotta, tuleeko siitä jonkinlainen koira, kun on noita koiria jo ihan tarpeeksi muutenkin, pitää nyt katsoa tämä kausi loppuun ja miettiä sitten asiaa uudelleen, Aura käytetään tammikuussa junioriluokassa Forsin ja Talven kehässä Ilomantsissa, sitten nähdään tuo ulkonäköpuolen kehityskin.

Rotu on kyllä kiinnostava, pitää vaan olla toimiva koira, on paljon sellaisia kelejä, ettei suomenajokoiraa kehtaa laskea metsään, mutta dreeverijahti onnistuu hyvin, sitkeä rotu kaiken kaikkiaan, hyvä ylösottaja.

 

20.12

 

Sain mieluisan kutsun osallistua dreeverijahtiin tai paremminkin jänisjahtiin dreevereillä, Putkosen Ismo Rantasalmelta ja Hottisen Timo Heinävedeltä laskivat koiransa Ukon ja Friidun jänistä hakemaan, kaksi jänistä ja rusakko saatiin liikkeelle ja valitettavasti rusakko ja yksi jänis joutuivat luopumaan turkistaan metsästäjien iloksi.

Kyllä se tuo dreeveriporukka on "lupsakkoo väkkee", ei ahista vaikkei aina tulisi tulostakaan ja pienille virheillekin osataan naurahtaa, siinä olisi oppimisen paikka kilpahenkiselle suomenajokoiraväelle.

 

14.12

 

HUH!HUH! 7 tuntia ainakin kahden jäniksen perässä, haukkutiheys parhaimmillaan 98, paluuperäongelma oli vielä, liikaa peruuttelua, mutta tänään meni paremmin, ylimääräistä haukahtelua oli myös, mutta kaiken kaikkiaan jäi hyvä maku päivästä, Meri ja Sini ajelivat omia jäniksiään, Satukin oli mukana metsässä, koirat juoksivat lampien jäillä, mutta onneksi ne kestivät, eikä mikään vakavaa sattunut, hieno päivä, Aura saisi antautua paremmin kiinni.

 

9.12

 

Taas otettiin pari jänistä ylös, toisessa kesti jo puoli tuntia, mutta sekin pääsi karkaamaan ja sai 15 min etumatkan, useamman tunnin " ajelun" jälkeen sain Auran kiinni, Meri ajeli kolmisen tuntia omaa jänistään, toisen kerran metsässä tänä syksynä, hyvin jaksoi, täytyi käydä eräältä vuorelta pimeän rajamailla hakemassa.

Ajelulla tarkoitan haukkuen tapahtuvaa etenemistä suuntaan jos toiseen, vielä on pitkä matka kokeisiin, mutta 8 kk vasta täytettiin ja uskon kun paluuperähpomma alkaa toimia, ajot alkavat olla mallillaan, sitkeyttä ei tarvitse olla enää lisää, tyhjän metsän haku on ihan alkutekijöissään.

Ulkonäöllisesti jalat ovat hiukan vääntyneet, en tunne rotua, mutta jotenkin toivoisi suorempia etujalkoja, muuten ihan ok.

 

2.12

 

Haku ei taaskaan lähtenyt toivottuun malliin, otin jäniksen Sinillä ylös ja laitoin Auran ajamaan, eka kierros sujui hyvin, mutta sitten jänis meni samoille jälille ja Aura vatkasi haukkuen samaa jälkeä edestakaisin ja kadotti jäniksen, otin sen kiinni ja lähdettiin toiseen paikkaan, missä pienellä avustuksellani Aura otii toisen jäniksen ylös, ajo sujui hyvin siihen asti, kunnes Sini törmäsi samaan paikkaan ja sitten ajettiin porukalla tunti, kunne otin molemmat kiinni ja Aamu oli myös mukana, kova tyttö touhuamaan, ei meinaa enää antautua kiinni.

 

1.12

 

Sanovat dreeveria sitkeäksi, tänään se piti paikkansa, pysyi sitkeästi monta tuntia auton lähellä, kun ei tuoreita ollut jäniksen hajuja, mutta en antanut minäkään periksi, eilen oli sama tilanne, tyhjän metsän haku on siis aivan pennuntassuissa ( lapsen kengissä ).

 

28.11

 

Käytiin taas metsässä ja ylösotto sujui erittäin hyvin, ajot taas pysähtyivät tielle, hukkatyöskentelyssä ei into lopu kesken, joten on lups odottaa pikaistakin edistystä, haukkutiheys oli parhaimmillaan 95 haukkua minuutissa, hieno päivä.

 

25.11

 

Tänään kokeiltiin, että miten edellisen kerran syttyminen oli vaikuttanut hakuun, laskin siinä yhdeksän maissa Auran hakemaan autolta, ei mennyt pitkään kun Aura alkoi jo haukahdella yöjäljelle ja heti perään lähti ajo, mikä johti lopulta tiehukkaan, kun ajo ei oikein lähtenyt siitä jatkumaan, niin ajoin paikalle ja otin Auran kiinni ja lähdettiin toiseen paikkaan.

Laskin Auran autolta paikkaan, missä en nähnyt jäniksen jälkiä, koira livahti auton ovesta ja juoksi tietä takaisinpäin n. 200 metriä ja hyppäsi metsään, meni noin 5 minuuttia ja sitten lähti ajo oikein hyvässä tuntumassa, ääntä tuli tosi hyvin, tämäkin ajo päätttyi tielle, mistä Aura välillä haukahtaen palasi pesälle asti, sieltä takaisin ja ajo jatkui kunnes jänis tuli taas tielle, taas vähän pakitusta, minkä jälkeen ajo taas jatkui, ajo saapui taas pian tielle, jänis juoksi noin 400 metriä tietä pitkin, Aura meni perässä vaikka välissä ajoi autokin, mutta ei tarpeeksi pitkälle vaan palasi taas takaisin, jonkun ajan päästä taas jäniksen perään ja ajo jatkui seuraavalle tielle ja sama pakitus toistui ja ajo taas jatkui suolle, mistä Aura oli houkuteltava ruuan kanssa kiinni, koska oli sovittu tapaaminen, kello oli jo kolmas tunti iltapäivällä ja puhtia tuntui koiralla riittävän vaikka muille jakaa, lopuussa saatiin pari metsämiestäkin ajoa kuuntelemaan.

Paljon on vielä oppimista, mutta intoa tuntuu kyllä riittävän, joten ihan hyvältä näyttää 7 kk ikäiseltä pennulta.

 

 

 

22.11

 

Nyt sitten räjähti, syttyminen jäniksen ajoon oli vähintään erinomaista tasoa, neijän tunnin ajo tai osittain ajeluksikin sitä voitaisiin kutsua, antoi viitteitä tulevaan, Aura täytyi hakea pimeän kynnyksellä autoon ja kotiin, jäniskin kävi kolme kertaa näytillä, hukallakin muistettiin haukkua, ettei isännän tarvii olla huolissaan, missä tyttö luuraa.

 

 

20.11

 

Hakua treenattu, paria jänistä ajettu vaihtelevalla menestyksellä, haukutaan vähän joka suuntaan, ei oikein tahdo irtautua ohjaajastaan, mutta yritetään vielä loppukaudesta saada aikaa harjoituksiin.

 

8.11

 

Tänä aamuna etsimme pari jänistä Auralle, eilen satanut uusi lumi auttoi asiaan, haussa Aura kävi pisimmillään 78 metrin päässä, saimmekin lopulta pari ajoa, 4 tunnin päästä Aura väsyi niin, ettei enää jaksanut haukkua, joten lähdimme kotiin hakemaan uusia eväitä huomiseksi, intoa riitti ainakin alussa vaikka muille jakaa, huomenna yritetään isänpäivää viettää metsässä Pertun ja Auran kanssa.

 

3.10

 

Valitettavasti emme ole joutaneet treenaamaan Auraa lähestulkoon ollenkaan, kaksi pentuetta ja muut koirat ovat vieneet kaiken ajan, syyslomalla Perttu aikoo viedä Auran metsään, eipähän ole pilattu pentua ainakaan liialla käyttämisellä, ulkonäöllisesti Aura on kehittynyt oikein oivaksi dreeveriksi, karva saisi olla pidempää, säkäkorkeus on 34 cm.

Yritämme päivittää sivuja kun vaan joudamme, kova on tyttö syömään marjoja pihassa ja metsässä, hakuhomma on aivan lapsenkengissä.

 

4.8

 

HALLELUJAA!!!Hieno päivä takana, Neito haki aamulla jäniksen ja lähti sitä ajamaan siten, että pupu meni suoraa tietä kilometrin päähän, Auran kanssa päätettiin sitten lähteä jänöä vastaan, kun sitä ei alkanut kuulua takaisin, sanoin Auralle, että lähdetään me takaisin autolle, kun otin muutaman askeleen takaisinpäin, niin läheisen pikku kuusen alta singahti pikku pupunen karkuun sata lasissa, Aura ei jäänyt sitä ihmettelemään,vaan antoi palaa, ajoa oli kestänyt kolme varttia niin aloin jo olla huolissani kun koira vaan menee koko ajan edemmäksi naapuriseuran puolelle, läksin perään ja löysin lopulta Auran hukalta, sain houkuteltua Auran mukaan, mutta lähempänä autoa törmäsimme vielä teeripoikueeseen, koira syöksyi lintujen perään ja alkoi haukahdella, eikä suostunut lopettamaan ennenkuin hain hihnan autosta, haimme Neidon porukassa hukalta ja lähdimme kotiin.

Nyt alamme treenata Auran hakua oikein tosissaan eli käytännössä istutaan jakkaralle ja odotellaan, että jänis löytyy.

 

 

3.8

 

Kolmas kerta toden sanoo, nyt lähti kuin hauki rannasta, äänikin oli karheampaa, hukka tielle, hyvä Aura, kts. videolinkki

 

2.8

 

Toinen ajo ilman ääntä.

 

30.8

 

Aura ajoi ensimmäistä kertaa äänen kanssa jänistä, Tassu ajoi ensin samaa jäniksen poikasta, mutta sitten hukkasi sen, vein Auran paikalle ja sehän otti poikasen ylös ja kyyditti sitä " uikuttaen " jonkin matkaa, kyllä nauratti, kun poikanen viiletti ihan kenkien vierestä ohitse ja Aura perässä, hienoa!

Auralle on tullut uusia hampaita, molemmat " maito " kulmahampaat ovat jääneet paikoilleen, joutuu käymään lääkärissä, harmi.

 

17.8

 

Aura oli turistina Kuhmon näyttelyssä, hienosti meni eka esiintyminen, tuomarit Mattila ja Nygård kehuivatkin Auraa, joten ollaan vielä enemmän tyytyväisiä valintaamme, kts kuva etusivulla, uusia kuvia myös yllä.

 

15.8

 

Aura on ollut jo kolme kertaa koirapuistossa, kts videolinkki

 

12.8

 

Kävimme Auran kanssa uimarannalla, otin pienen videoleikkeen, kts linkki

 

10.8

 

Hyvin menee, sisäsiisteydessä olisi vielä parantamisen varaa, välillä luultiin, että Auralle kasvaa ns. kotkan nokka, mutta kuono olikin turvonnut kovasta kaivamisesta ja jonkun ötökän pistoksesta, nyt se on suora kuin mikä, hyvä niin.

Tulevalla viikolla tehosterokotus ja sitten, jos säät sallii niin metsään.

 

31.7

 

Aura on käynyt joka päivä vähän uimassa poikien kanssa mökillä, saunapuut saa kyytiä terassilta pitkin pihoja ja myös kaikkien kengät, kuoppia syntyy kiihtyvällä vauhdilla pihamaalle jne...

 

24.7

 

Mökkielämä jatkuu kauniin sään vallitessa, Aura ei ole säästä pannut pahakseen ja on myllertänyt mökillä kuoppia ja kaikkea muutakin kaivamassa, linnun, myyrän ja kalan raatoja on ilmestynyt pihamaalle, välillä oksennellaan jos sattuu massuun, Aurasta saa aina kaverin joka hommaan, aina yhtä iloisesti tervehtien, vessaankaan ei tarvitse mennä yksin ja välillä tietysti täytyy käydä moikkaamassa suomenajokoiria tarhan nurkalla ja jos kaikki ei mene niinkuin oli tarkoitus, niin siitä saattaa syntyä mellakkakin.

Tosi hyvä matkakumppani, paljon on reissattu ympäri Suomea, joten uusia kavereita tulee harva se päivä. Hampaitten vaihtoviikot ovat nyt edessäpäin, uusia hampaita odotellessa ( muutama uusi kuva yllä ).

 

9.7

 

Aura putosi laiturilta veteen seuratessaan Pertun ja äitinsä uintiretkeä mökillä, Satu nosti Auran takaisin laiturille ja siitä ei jäänyt traumoja, vaan meno jatkui entiseen tahtiin, eipä ole tietoa millainen uimari lyhytjalkainen dreeveri oikein on.

 

7.7

 

Viikko mökkielämää takanapäin, täytyy todeta, että Perttu on saanut hienon koiran ensimmäiseksi koirakseen, niin hienosti Aura on soputunut uuteen kotiinsa, kerjäämisen Aura osaa todella hienosti.

 

2.7

 

Tänään Perttu on virallisesti Suomen Dreeverijärjestön jäsen, kolme ensimmäistä lehteäkin tuli postisssa, mielenkiinnolla aletaan tutustumaan niihin, Aura on alkanut rähistä niille meidän koirista, mitkä ei anna sen kiusata itseään, erityisesti Tuulille, mikä murahtelee sille heti kun se vain lähestyy, ihan asiallinen haukkuääni on tytölle tulossa.

 

30.6

 

Poriin ja Forssaan tehty näyttelymatka onnistui Auran vinkkelistä yli odotusten, ainakin näin alkukokemusten perusteella voisi väittää ko. rotua jopa viisaammaksi ja oppivaisemmaksi kuin suomenajokoiraa, taas tuli valloitettua kaikkien tapaamiensa ihmisten sydämet, koko ajan on opittu uutta ja vanhaa kerrattu, käyttöpuolelta ei ole suuria odotuksia, kohtahan se nähdään kun saadaan koira metsään, huomenna ensimmäinen rokotus, saa nähdä mitä Aura tuumaa, uusia kuvia yllä.

 

23.6

 

Rovaniemen reissu on heitetty, tutustutttiin Saaren Mattiin ja Virpiin, Aurakin näyttäytyi heille, eivät antaneet ainakaan negatiivista palautetta, vaikeatahan sitä on tuossa vaiheessa vielä käydä kovasti kehumaankaan, mukavaa porukkaa yhtä kaikki, Matilla on kuulemma pari dreeveriä astutettu, joten toivottavasti pentuja on tulossa, Aura ei päässyt näyttelyalueelle, joten Perttu hoiteli sitä autossa, toisena yönä jouduttiin pitämään sitä häkissä, ei tuo ollut moksiskaan ja kakatkin oli tehnyt juoma-astiaan, olipa sisäsiisti kaveri,.

Kotona ollaan jälleen, Aura osaa istua käskystä ja hakea palloa, kaikenlainen pureminen on lisääntynyt kovasti, ei uskalla laskea yksin ulos, häviää helposti omille teilleen.

 

21.6

 

Saunassakin on käyty pari kertaa ja huomenna lähdetään kohti Rovaniemeä, hyvää juhannusta kaikille dreevereille.

 

18.6

 

Aura eka kertaa yksin kotiin kolmeksi tunniksi isoon häkkiin, Meri oli kuitenkin tukena ulkopuolella, hyvin meni, Aura oli tyytyväinen kun palasimme kotiin, vauhti on sen verran jo lisääntynyt, ettei voi jättää vapaasti sisälle yksinään, saattaa pureskella mitä vain.

 

15.6

 

Hienosti on mennyt, aamulla otettiin eka tuntumat rusakkoon, kyllä kävi haju nokkaan, on varautunut uusissa ympäristöissään, kuuntelee kaikki äänet tarkkaan, illalla meillä vietettiin koripallojoukkueen muisteloiltaa, uusia tuttavuuksia ja paljon ääniä eri korkuuksilta eivät saaneet Auraa sekaisin, vaan hän oli kuin kotonaan kaikkien keskellä ja tietysti huomion keskipisteenä, siitä pointsit Auralle, hieno pentu.

 

13.6

 

Alkoi matka Joensuun talolle, missä neljä ajokoiraa odottelivat jo uuden laumanjäsenen tuloa, annoimme Merin ensin tutustua pentuun ja kuinka ollakaan, Meri oli valeraskaana ja siltä tuli maitoa, seuraava huomio oli kun Meri makasi pitkin pituuttaan lattialla ja Aura oli imemässä nisiä niin, että imemisäänet kuukuivat ympäri taloa, hyvin alkoi ystävystyminen, sen jälkeen Perttu siirsi Auran omaan huoneeseen, eikä sitä ole sen jälkeen paljon näkynyt.

 

12.6

 

Aloitimme 10.6.2014 dreeverin kasvatustyön, poikamme Perttu halusi oman koiran itselleen, pienikokoisen, minkä kanssa hän voisi katsella televisiota, mikä saisi asua hänen huoneessaan, nukkua hänen kanssaan jne...

Sitten ei puuttunut muuta kun valita sopiva rotu, olimme Joensuun näyttelyssä ja Ryp kehää odotellessa sanoin hänelle, että lähdetään katselemaan koiria näyttelyalueella, jos sieltä löytyisi hänelle sopiva koira, aikamme tutkittuamme hän pyysi minua katsomaan erästä koiraa, se olisi hänen valintansa ja kuinka ollakaan, rodusta mitään tietämättä, hän valitsi dreeverin.

Sen pitäisi olla narttu, koska se olisi pienempi ja ruskea/valkoinen väritys, jos dreeveriä ei löytyisi, voisi hän siinä tapauksessa ottaa beaglenkin.

Hän veisi sen metsään ja sillä aikaa kun hän tekisi nuotion, koira etsisi jäniksen ja tulen alkaessa loimuta,  ajo kajahtaisi käyntiin, näyttelyistä hän ei ollut kovin innostunut.

Ei siinä muuta auttanut kuin alkaa etsimään sopivaa yksilöä, koska ajatus lähti pojasta itsestään, motivaatiot olivat kohdallaan ja päätimme hankkia hänelle mieluisan pennun.

Koska emme tienneet mitään dreevereistä, valintamme tueksi olin yhteydessä muutamiin kasvattajiin, erityiskiitokset Oskun kennelille, Osmo Viitanen Kontiolahdelta joutui puhelinterrosismin kohteeksi, onneksi oikeanlainen koira löytyi nopeasti, kuukauden sisään, kiitokset myös Matti Saarelle Rovaniemelle ja Anneli Varjukselle pentuvälityksestä, kiitokset myös monille muillekin, Olanderin Paulille ja Tenho Pulkkiselle muutamia mainitakseni, tietoa alkoi kertyä ja meille tärkeää oli saada sellainen koira, mitä voisimme tulevaisuudessa käyttää vaikka jalostukseen.

Valmiita syntyneitä pentuja oli tosi vähän vapaana, mutta lopulta löysimme sellaisen Esa Tauriaiselta Karkkilasta, ko. pentu täytti meidän kriteerit, joista yksi oli ikä, halusimme koiran jo syksyksi metsään, Esalla oli Napun Nannasta ja Kastanjan Jekusta 9 viikkoinen kaunis narttupentu, pennut oli vielä rekisteröimättä ja saimme antaa vielä bonuksena nimenkin, AURA.

Sovimme tapaamisesta matkan varrella, sillä matkaa olisi ollut hakureissuun ihan riittävästi, koiranpentu vaihtoi omistajaa Pertunmaalla 10.6, olihan kyse Pertun koirasta.

Ajoimme Enonkosken mökille, missä pennun olisi mahdollisimman helppo alkaa uusi elämänsä meidän perheen jäsenenä, kaksi ensimmäistä päivää on mennyt tosi hienosti tutustumisen merkeissä molemmin puolin, hieno pentu kaiken kaikkiaan, kiitokset Esalle vielä kerran.

 

 

 

 

vas. kuvia Auran vanhemmista. klikkaa kuvia suuremmaksi, kuva vaihtuu vierittämällä tai nuolella, klikkaa tekstiosiota ja nuolella alaspäin saat kaikki allaolevat uutiset näkyviin.

Auran sukutaulu Dreeverijärjestö

Ismo ja Kolkon Friidun rusakko