DJI_0613

SATUMEREN KENNEL

"vieritä hiirellä"

PN ja ROP Simpele

Perttu ja Aura Mätsärissä

Kolkon Hera ja yllätys

22.12

 

Vihdoinkin Aura on löytänyt itsestään metsäkoiran, haku sekä ajo sujuu jo mallikkaasti nuorelta koiralta, kiinniotto innostumisen myötä on taas vaikeaa, vähän liikaa ylimääräistä meteliä, muuten hyvää työskentelyä.

Sitkeyttähän jo koeteltiin viime lumilla ja sitä kyllä näyttää riittävän täksi kaudeksikin, malttia hieman lisää niin hyvä metsäkoira siitä tulee.

Hera on oma lukunsa, en oo tuollaista persoonaa koskaan tavannut, erittäin hyvä seurakoira, fiksu ja filmaattinen, aina kun päästät sen autosta ulos metsätiellä, alkaa se ajaa auton jälkeä täydellä haukulla n. 50-200 m, joskus jopa kilometrinkin.

Kiinni ei tahdo antautua millään, on ollut pakko ajattaa se auton perässä väsyksiin, että sen saa kiinni, heittäytyy lopulta auton taakse pitkälleen ja antautuu kiinniotettavaksi, silloin kun on aikaa, niin narraamalla saa joskus metsässä kiinni.

Hakee läheltä, max 100 m tyhjässä maastossa, ajaa yhden kierroksen...käytetty vähänlaiseen metsässä kiinniottovaikeuksien vuoksi.

Koko perheen sydämet sulattanut neitokainen...

 

 

1.12

 

Koiruuvet olleet kotosalla ja viettäneet pääosin tarhaelämää, Heraan ei saa kontaktia, opeteltiin kiinniottoa ja luoksetuloa, mutta siitähän ei tullut mitään kun koira ei vilkaissutkaan isäntään päin, vaikka miten olisi kutsunut, nyt tarvittaisiin koirakuiskaajaa, nimittäin isännän ääni ei kuulostanut kuiskaukselta treenin lopussa.

 

25.11

 

Olin toissapäivänä Heran kanssa jänistä porukalla etsimässä, se löytyi isolta soramontulta, yritin auttaa Heraa ajossa, mutta sehän ei tietenkään neidille käynyt alkuunkaan, vaikka itse oli aivan päästä sekaisin jänön löydyttyä, kyllä sulalla ajo sujui paljon paremmin, se raukka kun on niin pieni, ettei se nää mitään lumihangessa.

Sille tuntuu olevan pääasia, ettei isäntä vaan saa sitä kiinni, välillä se putosi isoon, jään peittämään vesikuoppaan, sielläkin se uidessaan särki etujaloilla jäätä edestään siten, ettei se vaan tulisi minun eteen, ettei vaan jäisi kiinni, maille päästyään juoksi karkuun niinkuin mitään ei olisi tapahtunut, muutaman kilometrin auton perässä juostuaan se heittäytyi pitkälleen auton taakse ja antautui ehdoitta, siitäkin reissusta selvittiin.

 

19.11

 

Hera karkasi oven raosta, metsästettiin sitä reilut pari tuntia välillä jopa kuuden hengen joukkueella, ajeli rusakoita omakotitaloasutusalueella, sähköjunaradan molemmin puolin välillä vilkasliikenteisellä autotielläkin, kun tuli hukka, niin uusi rusakko löytyi välittömästi, kiinnisaanti oli erittäin vaikeaa, juoksi heti karkuun kun koetti lähestyä sitä, erityiskiitos INKALLE, joka auttoi meitä hyvän hyvyyttään alusta asti, hänelläkin on metsästyskoiria, niin ymmärsi hyvin tilanteen, olikohan se Tommi, joka Inkan kanssa sai lopulta Heran kiinni, kyllä ne nuoret jalat liikkuu nopeammin, KIITOS!

 

27.9

 

Nyt sitten dreevereistä asiaa pitkän tauon jälkeen, ei ole ollut oikeastaan mitään kerrottavaa, koirille on kyllä annettu tilaisuuksia hakea jänis eteen, mutteivat ole vaan lähteneet omatoimisesti hakemaan, en ole tietoisesti lähtenyt niiden kanssa autolta mihinkään ja niin ovat tehneet myös koirat, siinä on sitten koeteltu hermoja puolin ja toisin, odotellaan ensilumia kaikessa rauhassa.

Tänään sattui mielenkiintoinen tapaus, Meri haki jäniksen itselleen yhdeltä suolta ja ajoi sen tielle 200 metrin päähän auton keulasta, ajo loppui tielle ja pian Meri juosta lönkytteli auton ohi ja alkoi hakea toista jänistä n. 1,5 km päässä, ajattelin, että nyt vanha rouva sekosi täysin, kun Meriä ei alkanut kuulua takaisin, niin laskin Heran autosta tielle, Hera juoksi ohitseni noin 200 metrin päähän ja paikannin alkoi näyttämään samaa kohtaa tien vieressä, menin jonkun ajan kuluttua katsomaan tilannetta, kuinka ollakaan, Heralla oli siellä kuollut jäniksen poikanen, josta se oli jo syönyt sydämen ja keuhkot, jänis oli vielä ihan lämmin, Hera oli erittäin innostunut, mutta mitä oikein tapahtui?

Joko Meri otti jäniksen kiinni ja tappoi sen tai jänis oli hypännyt tien pientareelle makaamaan ja Hera haistoi sen ja otti sen hengiltä, oli miten hyvänsä, niin koirat saivat riistaruokaa, ei siitä ollut ihmisravinnoksi, olisi mahtunut hampaan koloon.

Toivottavasti Hera sai lisäintoa hakea jänistä, se nähdään pian.

 

3.9

 

Metsästyskausi on avattu, molemmat koiruudet ovat päässeet metsään, Aura on jo kerran ajanutkin ihan kohtalaisen ajon, mutta haku ilman yöjälkeä on kyllä onnetonta, mutta jos jänis haisee, niin sitten kyllä mennään, Auran kanssa pitäisi kuljeskella metsässä, mutta siihen en ole vielä lähtenyt, paluuperät selvisi nyt paremmin kuin viime syksynä.

Heran hommat ovat vasta alkutekijöissään, mutta jos jänis löytyy, niin varmasti ajaa äänen kanssa, en tiedä miten pitkään, mutta syksyn mittaan asia kyllä selviää.

Haku ilman yöjälkeä vaikuttaa paremmalta kuin Auralla.

Molemmat koirat voivat oikein hyvin.

 

20.7

 

Dreeverijärjestön 60 v. juhlakokous ja päänäyttely järjestettiin Nurmeksen Hyvärilässä, itse olin Auran ja Heran kanssa päänäyttelyä katsomassa, en itse osallistunut näyttelyyn kuin katsojana, tulihan sitä kuvattuakin muutamia otoksia ja videoita, ohessa linkki kuviin ja videoihin.

Kyllä oli pienellä kokemuksella varustettuna paljon katseltavaa, oli hienoa nähdä niin monta dreeveriä yhdellä kertaa, kiitokset järjestäjille, sain mukaan vanhoja lehtiä ja historiikin, minkä oli kirjoittanut Katja Piiroinen, Suomen mestarin 2014 omistajan arvokkuudella.

Heralla oli samalla perhetapaaminen, mikä sujui ilosissa tunnelmissa, kuvia siitäkin on katseltavissa, isä Rico, äiti, Kolkon Ingrid ja siskotyttö Diana omistajineen potreteissa.

Hieno kokemus kaiken kaikkiaan, vesisade yllätti pitkän päivän lopussa, ei voi kun ihailla tuomarinkin työskentelyä,  tunti toisensa jälkeen hän jaksoi asiallisesti ja keskittyneesti arvostella kehään näytille tuotuja koiria ja vielä vesisateessakin ote ei herpaantunut.

 

15.7

 

Hei vaan pitkästä aikaa, Hera on kotiutunut tosi hyvin, hieno koiran alku, hyväluontoinen, sosiaalinen tapaus, peruskoulutus on alkanut, on niin itsepäinen, että pakko on tässä vaiheessa ottaa kunnon ote sen tekemisistä, muuten voi vanhempana olla vaikea saada esimerkiksi kiinni metsässä.

Hera on ajellut jo pieniä ajoja kotipihoissa flexin päässä, eilen kävimme metsässä ja jäniksen poika löytyi aika nopeasti, oli jo liikkeellä, muutaman minuutin ajon jälkeen jänis meni soramontulle ja alkoi satamaan, muutenkin huonosti haiseva poikanen hävisi montulle, hukkatyöskentely tuotti saalista, nimittäin muovisen mehupullon, mikä suussaan Hera palasi meidän luokse, joten se siitä jäniksen ajosta, hauskaa oli kuitenkin kaikilla.

Koska Aura oli myös takakontissa, tulimme kotiin koirapuiston kautta, sielläkin riitti vielä virtaa Heralla ja vauhti oli kovaa.

 

23.6

 

HYVÄ KOIRAVÄKI, joku sanoi kerran minulle, että kun lähdet koiranpentua valitsemaan, älä ota vaimoa, äläkä ainakaan lapsia mukaan, silloin homma luonnistuu parhain päin, pitää varmaan osin paikkansa sekin, mutta nyt KAIKILLE VIELÄ TÄRKEÄMPI SÄÄNTÖ:

ÄLÄ OTA KOIRANPENTUA KOTIISI KATSOTTAVAKSI PARIKSI VIIKKOA, OLISIKO SIITÄ SINULLE KOIRAA!!!!! kts. linkki yllä.

Tämän ohjeen kirjoittaa uuden dreeverin pennun ottanut suomenajokoirien kasvattaja, en tiedä mitä tapahtui, asiaa ei ainakaan oltu hirveästi suunniteltu, mutta tuntui siltä koko perheestä kuin olisi ollut koiraa teuraaksi laittamassa, kun siitä tuli aika luopua, ei vaan pystynyt, niinkuin se entinen mieskin totesi...jatkuu seuraavina päivinä.

 

13.6

 

Nyt tuli Auralle Arvo Rajalalta Heinävedellä heikko tulos etujalkojen tähden, erityisesti oikea etujalka ei ollut mieleen, H tuli, että paukahti, Aura kyllä esitettiin ihan asiallisesti, mutta näin kävi.

Kotia lähdettiin kuitenkin dreeverin pentu kainalossa, Kolkon Hera ( 3 kk )halusi matkailla ja läksi meillä käymään viikonlopuksi, kiitokset kasvattajalle, Ismo Putkoselle, tästä mahdollisuudesta, hyväluonteinen koiranalku!

 

4.6

 

Tänään Jakokoskella Auran ja Pertun kanssa Matchshowssa, hyvin meni, nuorten kolmas.

kts. kuva vas.

 

21.5

 

Putkosen Ismon dreeveripentueesta meni yksi narttu tutulleni Juvalle, kiva seurata miten koira kehittyy, kts. kuva.

 

2.4

 

Nyt onnistui Aura saamaan ensimmäisen Sertin ja Ropin Tohmajärvellä, Emman asiantunteva esittäminen siivitti voittoon, kiitos.

 

 

19.4

 

Käytimme Auraa Paavo Mattilalla Simpeleen ryhmänäyttelyssä, Aura sai EH:n, olisi kuulemma saanut ERI:n, jos toinen etujalka olisi ollut suorassa, ohessa linkki voittajan videosta ja kuva Aurasta ja Emmasta.

 

7.3

 

Uudessa ( 3 ) Koiramme lehdessä ( Metsästyskoiramme-sivut ) juttua Dreevereistä, kannattaa lukea.

 

25.2

 

Vielä kerran kokeiltiin, miten Aura pelittää metsässä, kyllä oli sellainen mekkala yöjäljellä, että varmaan kaikki jänikset puolen kilometrin säteeltä lähtivät liikkeelle, yksi ylitti tien ihan ampumahollilta, mutten huomannut, ennenkuin Aura lähti ajamaan ja ylitti tien, ensimmäiseltä paluuperältä taas kuitenkin lähdettiin peruuttelemaan ja näin jänis sai etumatkaa ihan turhan takia, laitoin Sisun ajamaan samaa jänistä, Aura kun kuuli Sisun ajavan, niin se sinkosi itsensä välittömästi mukaan ajoon ja niin sitten ajeltiin porukalla pari tuntia ennenkuin otin molemmat kiinni kun alkoi pakastaa viiden maissa, hyvin ajo kulki, mutta passimiehiä häirittiin siinä määrin, ettei kunnon passituksesta ollut tietoakaan, vaikka jänis yritti kovasti tapattaa itsensä ja niin jänis sai jäädä kasvamaan ensi syksyyn.

 

20.2

 

Kävin tänään Eskelisen Ollin luona Jekku nimisen dreeverin (FIN41444/06) kanssa metsällä, aamu ei oikein lähtenyt hyvin käyntiin, piti käydä tökkäsemässä yhtä lumipenkkaa Ollin tien risteyksessä, Olli tuli traktorilla apuun ja niin päästiin metsään, kiitokset vielä Ollille avusta.

Metsän reunassa ajattelin, että tuleekohan tuosta mitään, kun Jekku ensin hyppäsi auton takakonttiin, kun metsään piti lähteä, mutta se olikin vain kaikki hämäystä, ei nimittäin mennyt pitkään kun ajo lähti, itse en kerennyt passata kuin pari tuntia, mutta Olli kertoi jälkeenpäin, että kerran oli Jekku ylittänyt sähkölinjan siten, että pari minuuttia aikaisemmin oli pari pupua juossut peräkkäin sen edellä, lopulta kävi onni metsämiehelle ja jänispaisti löysi omistajansa, hienoa Jekku, aikamoinen atleetti, vaikka on jo ikämiehiä, kts. kuva alla rullaamalla hiirtä.

 

7.2

 

Olimme Pertun ja Auran kanssa RautaPriman Eläinmaailman avajaisissa, missä järjestettiin ilmainen matchshow, kiitokset järjestäjille, oli mukava iltapäivä ja jokainen osallistuja sai kotiin jotain vietävää.

Mikkosen Emma oli taas kerran paikalla koirineen ja esitti vielä muittenkin koiria, hienoa Emma.

 

3.2

 

Kävin viime lauantaina katsastamassa paikallista maastoa ja olosuhteita, Aura ajoi n. 1,5 tuntia iltapäivällä, ei ollut mitään vaikeuksia, lunta oli vähintään riittävästi, joten päätin lähteä eilen ennen puoltapäivää metsälle Auran ja parin ajokoiran kanssa, laskin Auran siinä klo 11 irti suoraan yöjäljelle, ajohan siitä lähti ja siihen ei meinannut loppua tulla ollenkaan, en ollut koko aikaa katsomassa, mitä siellä touhuttiin, jänis meni tien yli, joten osa ainakin oli jänisajoa, sain Auran kiinni pimeästä metsästä siinä klo 17, siellä se jotain ajeli yhden hevostilan takana suolla, kun menin sitä hakemaan, niin itse upposin parhaimmillani kainaloita myöten suo-ojan penkkaan, en uskaltanut kutsua yhtään, ettei se karkaisi jäniksen perään, kun lähestyin sitä pimeässä, niin se murahteli, ennenkuin olin tarpeeksi lähellä, minut tunnistettuaan se meinasi vielä, että selvitettäisiin hukkaa yhdessä, sanoin sille, että nyt riitti tällä kertaa ja kotimatka koitti, täytyy sanoa, että sitkeä "elukka" tuo dreeveri tuntuu olevan, sitä ennen otin Tassun kiinni, 5 tuntia tuli sillekin.

 

18.1

 

Aura vieraili Ilomantsin näyttelyssä viikonloppuna, tuomareina Jari Fors ja Hannu Talvi, hieman kaarevat etujalat ( rokokoo ) tiputtivat lauantaina Auran luokan EH:n, sunnuntaina samoilla vioilla saatiin ERI, luonne oli kyllä kohdallaan ja Aura tykkäsi esiintyä, kiitos esittäjille.

 

6.1

 

Olimme Pertun kanssa tänään Joensuussa Matchshow:ssa, se oli ensi esiintyminen molemmille, mutta hyvin selvittiin, parannettavaa tietysti jäi molemmin puolin, mutta oli kiva nähdä Perttukin kehässä, Aurakin otti homman rennosti kts. kuva vasemmalla.

 

4.1

 

Kävimme yhtenä päivänä etsimässä Auralle jänistä, muttei löydetty, joten vuoden ensimmäinen jänis odottaa vielä ajajaansa, Perttu alkaa harjoitella Auraa Ilomantsin näyttelyihin ( junioriluokka ), ovat parin viikon päästä.

Hottisen Timo Heinävedeltä sanoi tulevansa melkein saman ikäisen Ukon kanssa myös sinne, Ukko onkin minun silmiini erinomainen näyttelykoira, ei kylläkään ole ko. rodusta mitään kokemusta, mutta joka tapauksessa hienoi koira kaiken kaikkiaan, sille on ammuttu jo useampi jäniskin, innokasta porukkaa niin isäntä kuin koirakin.

Päänäyttely Nurmes 2015 Suomen dreeverijärjestö